ЗАВРШЕН УРБАНИСТИЧКО-АРХИТЕКТОНСКИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ПАРТЕРНОГ УРЕЂЕЊА ТРГА СВЕТОГ ТРОЈСТВА У СОМБОРУ

ЗАВРШЕН УРБАНИСТИЧКО-АРХИТЕКТОНСКИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ПАРТЕРНОГ УРЕЂЕЊА ТРГА СВЕТОГ ТРОЈСТВА У СОМБОРУ

Завршен је урбанистичко-архитектонски конкурс за израду идејног решења партерног уређења Трга Светог Тројства у Сомбору, а који је расписо крајем априла и спровео Град Сомбор. Резултати су објављени на сајту Града Сомбора 26.07.2023. године, а свечана додела признања и отварање изложбе радова одржано је 22.08.2023. године у свечаној сали Скупштине града Сомбора када су представљени су резултати Конкурса за израду идејног решења партерног уређења Трга Светог Тројства у Сомбору, као и четири награђена рада по избору стручне Комисије.

Прва награда је додељена ауторском тиму, потписаним под шифром „3archo“, у саставу: дипл. инж. арх. др Александра Милинковић, дипл. инж. арх. др Дијана Бркљач, дипл. инж. арх. др Стефан Шкорић, Мр инж. арх. Ивана Шањевић, дипл. инж. арх. Миа Стантић, те студенти архитектуре Огњен Живић, Мила Божић и Николина Ждралић. Прва четири ауторска тима су свечано примили награде које је уручио градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић.

Град Сомбор је по предметном Конкурсу образовао и стручни Жири на чијем челу је председавала Елвира Драгић дипл. инж. арх. док су чланове састава чинили Милана Вејин, Драгана Сиљановић Козодеровић, Јелена Јокић Радонић и Милован Топић.

Трг Светог Тројства у централном делу града Сомбора, део је културно-историјске целине „Историјско језгро Сомбор – Венац”, која представља заштићено културно добро од великог значаја. Иначе, овај Трг представља и јединствени манифестациони простор у граду Сомбору на којем се одржавају бројни догађаји.

Идејно решење награђеног ауторског тима, поред Трга Светог Тројства обухватиће и гравитирајуће улице попут Змај Јовине улице, улице Лазе Костића, Доситејеве и Париске, али и Трга цара Лазара. На потезу предметних тргова и улица налази се велики број културних добара, различитог нивоа заштите, те ће се идејним решењем посебно водити рачуна о начину поплочавања, увођењу зеленила и урбане опреме, попут боја, скулптуралних елемената и расвете.

Уз новоизграђени кружни ток у центру града Сомбора, уређењем Трга Светог Тројства и поставком симбола карактеристичних, оплемениће се градски простор као и визуелни идентитет средине.

Кратак опис као и ток конкурса погледајте овде, изложбеним паноима можете приступити путем линка: https://we.tl/t-FejOyCCkSM, а награђеним решењима кликом на следеће линкове https://we.tl/t-UY8m7BA3RL и https://we.tl/t-XmUJ0O3pO1

Јавно излагање радова ће трајати у периоду од 22. августа до 18. септембра 2023. године на локацији пешачка зона - улица Лазе Костића у Сомбору.