forum.ingkomora.rs
forumi Inženjerske komore Srbije
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži 
   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Uputstvo za korišćenje

Legalizacija objekata
Idi na stranu 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Sledeci
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Sajt Komore
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
ante7744Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 59

PorukaPoslao: Čet Feb 08, 2007 12:42 pm    Naslov: Legalizacija objekata Odgovoriti sa citatom

Uskoro ce proci godinu dana otkako je usvojen ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI, a da legalizacija nije krenula sa mrtve tacke.
Predlazem da se otvori novi forum po ovome pitanju, a da IKS preduzme neku inicijativu kod nadleznih institucija vezanu za ovu temu.
Verovatno ce nove vlasti, po obicaju, menjati ovaj zakon pa ih treba na vreme podsetiti da to utrade odmah ili da azuriraju primenu ovog zakona.
Podsecam da vaznost Privremenih Pravila gradjnje istice za dva meseca, a da u medjuvremenu nisu donesena potrebna akta po kome ce se vrsiti legalizacija ( Urbanisticki planovi, ....).
Mislim ako problem legalizacije niko ne pokrene tesko ce on zaziveti.
Mislim da je IKS jedan od najpozvanijih koji bi to trebao pokrenuti.
Ako se nove vlasti odluce da menjaju zakon trebalo bi preko IKS pokrenuti siroku raspravu o nedostacima, koje postojeci zakon ima.
Najnovije informacije iznesene u stampi su: da je, nakon sto su istekli svi rokovi za legalizaciju, prijavljeno oko 500.000 nelegalnih objekata, a da je stvarno izgradjenih oko jedan milion.
Da je od prijavljenih legalizovano oko 10%, a to znaci da je od stvarno izgradjenih legalizovano samo 5%.
Kao razlozi za tako mali procenat navedeni su: sporost sluzbi, obimna tehnicka dokumentacija, nereseni imovinsko-pravni odnosi i visoka cena legalizacije.
Navedeni su razlozi koji su problemi Vlade i odgovarajucih Ministarstava a ne IKS-e, ali kad zakon zazivi usko grlo ce biti i projektantski kapaciteti na koje Inzenjerska komora Srbije moze da utice time sto ce prosiritii krug licenciranih inzenjera koji bi mogli da obave ovu posla.
Naime, mislim da bi, pored arhitekata i gradjevinskih inzenjera konstruktivnog smera ove projekte mogli da rade i gradjevinski inzenjeri hidro smera, jer su putem fakulteta i praksom dovoljno obuceni da mogu uspesno da urade Idejne projekte izvedenog stanja.
Nije im potrebno posebno znanje o propisima za projektovanje i poznavanje materijala,posto se posao svodi na premeravanje prostorija i crtanje osnova, preseka i fasada. Umesto projekta fasada mogu se priloziti snimci cime je izostavljen i ovaj deo posla za koji treba neko vece umece.
Hidroinzenjeri mogu uspesno zavrsiti i deo koji se odnosi na sadrzaj projekata posto je to precizirano Pravilnikom o sadrzini dokumentacije i programom koji je napravila IKS.
U specifikaciji poslova za licencirane hidrogrdjevinske inzenjere data je mogucnost" konstrukcija objekata visogogradnje.......", sto je daleko odgovornije nego izrada arhitektonsko-gradjevinskih objekata.
Muislim da bi za njih specifikaciju trebalo prosiriti i sa " Izradom ahitektonsko-gradjevinskih projekata( izvedenog stanja ) izgradjenih objekata bez gradjevinske dozvole spratnosti do P+4 ili 18 m visine.
Isto tako mislim da i Inzenjerima ( visa gradjevinska skola ) treba dati licencu za izradu ovakve vrste projekata.
Na ovaj nacin bi se broj izvrsitelja bar duplirao a legalizacija se duplo brze zavrsila!
Razume se da predlog treba usaglasiti sa odgovarajucim institucijama, ali je na IKS-e da pokrene inicijativu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ante7744Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 59

PorukaPoslao: Ned Nov 04, 2007 1:57 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ne znam da li ovaj forum cita neko od clanova komore koji su zaduzeni za ovu oblast, ali me cudi da na ovakav problem niko ne reaguje! Ne reaguje ni preko foruma ni preko planiranih tema predvidjenih za permanentno usavrsavanje clanova komore. Naime, poodavno je programom najavljeno da ce odrzati predavanja i okrugli stolovi u vezi Zakona o planiranju i izgradnji. Da jos jednom podsetim da je od Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji proteklo godinu i po dana i da je legalizacija na "mrtvoj" tacki. Proslo je sest meseci od kako je, prema termin planu iz zakona o izmenama i dopunama, trebalo legalizovati sve objekte. Prosli su svi rokovi a procenat legalizacije od 500.000 prijavljenih objekata iznosi samo 10%, odnosno od 1.000.000 stvarno izgradjenih iznosi samo 5%. Niko ne reaguje iako se zna da je jedan od uslova za ulazak u Evropu legalizacija objekata izgradjenih bez gradjevinske dozvole. Kad to bude postavljeno kao uslov tesko cemo naci takve projektne kapacitete da izradimo potrebnu dokumentacija za 1.000.000 objekata!
Inzinjerska komora bi trebala da bude glavni pokretac svih inicijativa da se u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu, Privrednom komorom i ostalim relevantnim institucijama,
ovaj problem brze resava.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 417

PorukaPoslao: Sre Nov 11, 2009 8:19 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Законодавац је у члану 185. (последњи став) Новог закона у пропис`о овако:

„Критеријуме за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта у поступцима легализације, за породичне стамбене објекте до 100 м2, објекте изграђене из средства буџета Републике Србије, аутономне покрајине, односно јединице локалне самоуправе, односно средстава правних лица чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина, односно јединица локалне самоуправе, утврдиће министар надлежан за послове грађевинарства у року од 30 дана од дана СТУПАЊА на снагу овог закона.“

па у вези са њим ја имам само једно сасвим једноставно питање: А ди га је тај Правилник?

Наиме, већ данима се ждерем од једа што тај Правилник не могу да видим ни на сајту Министарства акамоли на сајту НАШЕ Коморе а за све то време све новине и све телевизије о њему знају све!

Па јел` то у реду? Да они знају све а ми ништа!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 417

PorukaPoslao: Ned Nov 22, 2009 9:36 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

"Правилник о критеријумима за одређивање накнаде у поступцима легализације, критеријумима за објекте за које се не може накнадно издати грађевинска дозвола, као и о садржини техничке документације и садржини и начину издавања грађевинске и употребне дозволе за објекте који су предмет легализације."

Доступан на www.yu-build.rs или на www.ekoplan.gov.rs
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zefi18Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 7

PorukaPoslao: Sub Apr 03, 2010 2:09 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

zdfrnxdgsst
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kucanaugluPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 42

PorukaPoslao: Čet Apr 29, 2010 3:30 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Za sve kolege koje rade bilo tehničke izveštaje za legalizaciju, bilo zapisnike na opštini Grocka jedno malo obaveštenje. Osoblje upošljeno u građevinsko-komunalnom odseku ove opštine i do sada je sve pravilnike i zakone tumačilo na najneverovatnije moguće načine. Ta tradicija se nastavlja. Oni su protumačili i "zauzeli stav" da fotografije koje se predaju uz izveštaj ne mogu biti odštampane, nego isključivo, onako starinski, pojedinačno i na foto papiru (mada Zakon i Pravilnik uslovljavaju samo veličinu fotografija, a ne i medijum na kome će biti predate). Dakle, svi koji imaju digitalne aparate i štampače u boji, a rade nešto na teritoriji ove avangardne jedinice lokalne samouprave, mogu slobodno da ih bace. Pretpostavljam da je sledeći korak kucanje tekstova na pisaćoj mašini.
Uzgred, osoblje ove opštine je toliko nevaspitano i neotesano, da je vrhunac ljubaznosti ako prođete samo sa "...nemam ja vama šta da objašnjavam". Po mojoj slobodnoj proceni, ova opština će, sa ovakvim kadrom, legalizaciju završiti početkom 23. veka.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 417

PorukaPoslao: Uto Maj 04, 2010 5:03 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ах, изгледа да су Вас Грочани гадно навукли! Jер то што су Вам рекли није стварност већ стратешка манипулација.

Све то, са „старинским“ фотографијама и писаћом машином, је потпуно небитно, јер и они (из Гроцке) и ми остали савршено добро знамо да савремена технологија омогућава апсолутну манипулацију снимљеним материјалом. Због тога јe начин на који ће се он репродуковати потпуно небитан.

Него, ту се, као и увек и свуда, нешто друго крије испод жита. Само треба мало зачепркати по њему па ће изаћи на видело све оно што је испод њега. А онда ћете открити да је стварност много суровија и приземнија.

Зато ме уопште не би зачудило да се испод грочанског „заузетог става“ НЕ КРИЈЕ тамо неки фотограф коме пос`о слабо иде, него инжењерска конкуренција која користи своје „пословне“ или рођачке везе са запосленима у општини Гроцка како би Вама и другима који сте близу Гроцке апсолутно онемогућила улаз на „њихову“ територију.

И све то на најболнији начин по Вас.

Снажно ударајући, не по Вама него, по Вашим муштеријама.
Једноставно, бескрупулозно и перфидно окрећући муку Ваших муштерија против Вас самог и сваке остале могуће конкуренције.

На крају, не могу, а да Грочанима не честитам на сјајној манипулацији, јер сте им Ви сами (добровољно) легли на руду објављујући све то на сајту Коморе. Наиме, ВАША, а не њихова порука свим могућим и будућим легализаторима је савршено јасна“ Држ`те даље руке од Гроцке“!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kucanaugluPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 42

PorukaPoslao: Čet Maj 06, 2010 12:16 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Kolega, nimalo mi se ne dopada kako je vaša poruka intonirana. Vi očigledno niste shvatili smisao mog posta, jer po vama ispada da sam ja neka mentalno zaostala osoba, koju jako inteligentni službenici opštine Grocka vešto koriste u raznorazne svrhe. Nisam glup pa da ne shvatam smisao ovog bezobrazluka dotičnih, pa mi tako, iako vam se zahvaljujem na pokazanoj brizi, nikako nije bilo neophodno ni vaše razjašnjenje čitavog događaja. Moja namera nije bila da promovišem ovakvo ponašanje, niti da nekoga plašim da ne radi na ovoj opštini, već da svima (koje, naravno, to interesuje) skrenem pažnju na ono što se tamo događa. E sad, da li će neko, ne želeći da gubi nerve, jednostavno napraviti fotografije kod fotografa ili će presaviti tabak i prijaviti gorepomenute nekom za to nadležnom organu (što bih ja učinio kad bih samo znao kome) - svakome je na volju. A vi ipak imajte u vidu da ovaj forum nije nekakva politička tribina s koje ćete se uznositi prosipajući neke visokoparne filozofske floskule i, pritom, još i izvoditi pogrešne zaključke.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zefi18Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 7

PorukaPoslao: Pet Maj 28, 2010 7:32 pm    Naslov: legalizacija Odgovoriti sa citatom

Trebali bi IKS da napravi ogledni primerak TEHNIČKOG IZVEŠTAJA, VEŠTAČENJA i PROJEKTA IZVEDENOG OBJEKTA kako je to bilo uradjeno prošle legalizacije da ne bi mogli referenti koji rade na tim poslovima da izmišljaju svašta i samo komplikuju gradjanima legalizaciju. To ne zbog nas projektanata nego zbog stranaka koje referenti vraćaju sto puta prave strašno od prostog posla. A os svega je bitno da se zna o kakvom je objektu reč od čega je sagrađen a mnajbitnija IZJAVA O STEPENU ZAVRŠENOSTI I UPOTREBLJIVOSTI OBJEKTA :lol:
Da bi posao oko legalizacije krenuo brže trebalo bi omogućiti i licenciranim odgovornih izvođača da mogu izređivani projekte za legalizaciju, kao i inžinjerima sa višom školom to bi trebalo da pokrene IKS.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kucanaugluPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 42

PorukaPoslao: Pet Maj 28, 2010 8:00 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

U potpunosti podržavam. Kada više ne bi bilo mistifikacije oko toga kako svaki od vidova tehničke dokumentacije za legalizaciju treba da izgleda, tada bi gospoda mogla da se posvete stvarnim problemima u ovoj oblasti, a u to se svakako ne ubraja da li je fotografije pravio Foto Slavko ili Foto Zlatko.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zefi18Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 7

PorukaPoslao: Pet Maj 28, 2010 8:24 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Samo neznam dili ovo neko čita i da kaže ovako treba da izgleda PROJEKAT I TAČKA ne bi se onda izmišljalo dali fotogafija treba da bude izrađena na fotopapiru ili na štampaču važnoje da se vidi kako objekat izgleda. Svaki na svoju vodenicu tera vodu stršno!!!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 417

PorukaPoslao: Ned Maj 30, 2010 8:21 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Поштоване колеге,
можда вам могу помоћи око дефинисања садржаја (унифицирања) техничког извештаја ако ми објасните у чему се састоје проблеми које имате са надлежним службама у вези са саставом или садржајем техничког извештаја.

Наиме, ја сам до сада саставио неколико десетина техничких извештаја и до сада, ни једна од мојих муштерија није , од надлежног органа, добила ни једну стручну (инжењерску) , нити било какву другу, односно формалну правну примедбу у вези са саставом или садржајем техничког извештаја о стању објекта из члана 188. Закона.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 417

PorukaPoslao: Čet Jun 17, 2010 8:39 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Делимичан одговор на питања која је поставила Комора у вези са правом предузетника да израђују записнике можете погледати на сајту Министарства под "Најчешће постављана питања", тј. у одговору на следеће питање: Да ли лиценцирани инжењер који нема регистровану фирму може да ради технички извештај о стању објекта у поступку легализације бесправно изграђеног стамбеног објект?"

Узгред, мислим да закључак у вези са постављеним питањем стоји на прилично климавим ногама ако ни због чега другог оно због тога што је "допуштено оно што законом није забрањено" као и да премисе на основу којих је извучен крајњи закључак немају потребну узрочно последичну везу са постављеним питањем!

А ево и примера нелогичности изнетог закључка.

Шта ако је оснивач привредног субјекта из члана 126. Закона, на пример, молер, и који је као оснивач привредног субјекта запослио једног или више лиценцираних инжењера?

Из тог примера и изнетог закључка, произилази логична чињеница да привредни субјект из члана 126. Закона а чији оснивач није лиценцирани инжењер али има запосленог лиценираног инжењера не може да израђује техничке извештаје јер његов запослени "нема овлашћење да у поступку легализације израђује (састави) технички извештај" пошто фирма није регистрована на инжењера већ на молера???
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
aca2997Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 108

PorukaPoslao: Pet Jun 18, 2010 2:31 pm    Naslov: Osnivac i vlasnik privrednog drustva Odgovoriti sa citatom

xxxxxxxxxxxx

Poslednji izmenio aca2997 dana Uto Jun 05, 2012 8:40 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kucanaugluPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 42

PorukaPoslao: Pet Jun 18, 2010 8:34 pm    Naslov: Mila majko, šalji me na vodu... Odgovoriti sa citatom

Sa sajta Minstarstva prostornog planiranja:

“...Дакле, из наведених одредби произлази да техничку документацију, у поступку легализације, а то је у конкретном случају технички извештај о стању објекта и пројекат изведеног објекта може да израђује привредно друштво или друго правно лице, као и предузетник ако су уписани у одговарајући регистар за израду техничке документације. Техничку документацију, односно пројекте (архитектонско-грађевински, електро, машински и сл.) потписује одговорни пројектант коме је издата лиценца за ту врсту радова. Међутим Законом је прописан изузетак када је у питању израда записника о извршеном вештачењу о испуњености услова за употребу објекта који се прилаже уз захтев за накнадно издавање грађевинске дозволе за стамбене објекте са више станова, стамбено-пословне и производне објекте. Наиме, према члану 189. Закона овај записник може да израђује само привредно друштво или друго правно лице који су уписани у одговарајући регистар за обављање тих послова али не и предузетник.”

Zahvaljujući kolegi Zaphodu, koji je pronašao ovaj inače vrlo zabašureni tekst, sada makar znamo na čemu smo i da ovo nije bila nikakva greška. Doduše, i dalje ne znamo zašto. I ne znamo još jednu stvar: šta znači који су уписани у одговарајући регистар за обављање тих послова. Kakav je to registar i koji su to poslovi? Da li je to šifra 74202 - projektovanje građevinskih i drugih objekata? Koliko ja znam ne postoji šifra Izrada Zapisnika o izvršenom vestačenju.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Sajt Komore Sva vremena su GMT + 2 sata
Idi na stranu 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Sledeci
Strana 1 od 16

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu