forum.ingkomora.rs
forumi Inženjerske komore Srbije
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži 
   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Uputstvo za korišćenje

Objedinjena procedura u praksi

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Permanentno usavršavanje članova IKS
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 466

PorukaPoslao: Pet Nov 08, 2019 12:54 am    Naslov: Objedinjena procedura u praksi Odgovoriti sa citatom

Отварам ову тему јер Обједнињена процедура, таква-каква је сада, још увек има мана које треба отклонити, ем се и администрација односи према њој како јој се ћефне, што све заједно, нама инжењерима, иде на штету јер смо ми у тој процедури спона између инвеститора (наших клијената) и администрације, што је крајње незахвална ситуација у којој једино ми страдамо и од једних (администрације) и од других (инвеститора као наших екстерних послодаваца).
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 466

PorukaPoslao: Pon Nov 16, 2020 12:34 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Судећи по томе да ни после годину дана од оснивања ове теме инитригантног наслова, ни један једини инжињер (од 15. 000 регистрованих на овом форуму), није изнео ни једну једину похвалу или примедбу у вези са функционисањем тзв. Обједињене процедуре могло би се закључити да су она и са њом повезани прописи апсолутно савршени.

Што је по логици ствари мало вероватно, баш као што је исто тако невероватно да је у тамо некој од држава Америке од накнадно поштом приспелих 100.000 гласова за избор председника Америке, свих тих 100.000 гласова припало г. Бајдену а ни један једини г. Трампу.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zaphod0410Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 466

PorukaPoslao: Pon Dec 06, 2021 12:38 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Из Правилника о посебној врсти објеката и посебној врсти радова за које није потребно прибављати акт надлежног органа, као и врсти објеката који се градИе , односно врсти радова који се изводе на основу решења о одборењу за извођење радова као и обиму о садржају и контроли техничке документације која се прилаже уз захтев и поступку који надлежни орган спроводи
("Сл. гласник РС", бр. 102/2020 и 16/2021)

Члан 3
По захтеву инвеститора за изградњу појединих врста објеката, односно извођење одређених радова, орган надлежан за издавање грађевинске дозволе издаје решење о одобрењу за извођење радова.
....
16) промена намене објекта или дела објекта (заједничког дела, стана или другог посебног дела) без извођења радова;

Из Правилника о садржини, начину и поступку израде и начину вршења контроле техничке документације према класи и намени објеката

1.3. Идејни пројекат (ИДП)
Члан 16.
Идејни пројекат је пројекат, односно скуп међусобно усаглашених пројеката којима се одређују: намена, положај, облик, капацитет, техничко-технолошке и функционалне карактеристике и изглед објекта, описују радови и доказује испуњеност основних захтева за објекат, у зависности од врсте и класе објекта, односно радова који се изводе.
….
Идејни пројекат се израђује за потребе израде студије оправданости из члана 114. Закона и подлеже ревизији (стручној контроли) пројекта, као и за потребе прибављања решења о одобрењу за извођење радова из члана 145. Закона.
....
Члан 50.
За грађење објеката, односно извођење радова предвиђених чланом 145. Закона за које се издаје решење о одобрењу извођења радова, у зависности од врсте радова који се изводе, израђује се техничка документација која обухвата идејне пројекте, односно другу техничку документацију мањег обима, у складу са Прилогом 13. овог правилника.

Из прилога 13.
САДРЖИНА ТЕХНИЧКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ГРАЂЕЊЕ ОБЈЕКАТА И ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА ИЗ ЧЛАНА 145. ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ ЗА КОЈЕ СЕ ИЗДАЈЕ РЕШЕЊЕ О ОДОБРЕЊУ ИЗВОЂЕЊА РАДОВА
....
15) За промену намене објекта без извођења грађевинских радова:
– приказ стања које је утврђено на основу архивског пројекта, уз обавезно реферисање на тај архивски пројекат или архивски пројекат или снимак постојећег стања уколико архивски пројекат не постоји, објекте, односно део објекта који је обухваћен радовима,
– архитектонске основе са графичким и табеларним приказом постојећих/планираних намена,


Из Правилника о поступку спровођења обједињене процедуре електронским путем
"Службени гласник РС", број 68 од 25. септембра 2019.

5. Издавање решења у складу са чланом 145. Закона
Подношење захтева за издавање решења у складу са чланом 145. Закона
Члан 27.
Поступак за издавање решења којим се одобрава извођење радова из члана 145. став 1. Закона покреће се подношењем захтева надлежном органу кроз ЦИС.

Уз захтев из става 1. овог члана прилаже се:
1) идејни пројекат израђен у складу са правилником којим се уређује садржина техничке документације, односно технички опис и попис радова за извођење радова на инвестиционом одржавању, односно уклањању препрека за кретање особа са инвалидитетом;

Довде је било све јасно и усклађено а онда је заборављено да се на крају текста тачке 1) дода нешто попут овога: "односно друга техничка документација мањег обима, у складу са Прилогом 13. Правилника о садржини, начину и поступку израде и начину вршења контроле техничке документације према класи и намени објеката."
Чиме би се таквој документацији дао какакв-такав легитимитет.
(Мада, се снимак постојећег стања и тзв. архитектонске основе тешко могу сврстати у техничку документацију која је прецизно одређена, именована и таксативно набројана у члану 13. горе споменутог правилника.)
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Permanentno usavršavanje članova IKS Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu