forum.ingkomora.rs
forumi Inženjerske komore Srbije
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži 
   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Uputstvo za korišćenje

Obevezne velike licence za projektovanje

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Strategija i razvoj rada IKSa
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
MilenaD83Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 2

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 11:53 am    Naslov: Obevezne velike licence za projektovanje Odgovoriti sa citatom

Pre par dana su izglasane izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Dosta je bilo o reči o statusu Komore, a šta je sa statusom nas projektanta po malim firmama ako od sada mogu da projektuju samo privredna društva sa velikim licencama?

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:756350-Zgrade-crtaju-samo-sa-licencom

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:756349-PROTEST-CLANOVA-INZENjERSKE-KOMORE-Pitace-se-koliko-i-golubari

http://rs.n1info.com/a430948/Vesti/Usvojene-izmene-Zakona-o-planiranju-i-izgradnji.html[/b]
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
harismPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 6

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 8:19 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Član 60.
Posle člana 126. dodaje se član 126a, koji glasi:
„Član 126a
Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji ispunjava uslove iz člana 126. stav 2. i člana 150. stav 2. ovog zakona, obavezno je da u pisanoj formi bez odlaganja obavesti ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva o svakoj promeni uslova utvrđenih rešenjem ministra i u roku od 30 dana podnese zahtev za donošenje novog rešenja i dostavi dokaze o ispunjenosti uslova za upis u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata.
Ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva, po službenoj dužnosti ili na inicijativu inspekcijskih i drugih državnih organa, pravnih i fizičkih lica, vrši kontrolu ispunjenosti uslova utvrđenih u postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za izradu tehničke dokumentacije (u daljem tekstu: licenca).
Član 107.
Podzakonski akti za sprovođenje ovog zakona doneće se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Do donošenja podzakonskih akata iz ovog zakona primenjivaće se podzakonski akti doneti na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 81/09 – ispravka, 64/10 – US, 24/11, 121/12, 42/13 – US, 50/13 – US, 98/13 – US, 132/14 i 145/14), ako nisu u suprotnosti sa odredbama ovog zakona.
Član 108.
Danom stupanja na snagu ovog zakona Inženjerska komora Srbije nastavlja da obavlja poslove u skladu sa delokrugom utvrđenim ovim zakonom.
Inženjerska komora Srbije dužna je da uskladi statut i druge akte sa odredbama ovog zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Inženjerska komora Srbije dužna je da pribavi saglasnosti iz člana 85. ovog zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Inženjerska komora Srbije dužna je da raspiše nove izbore za Skupštinu Inženjerske komore Srbije u roku od 30 dana od dana objavljivanja statuta i drugih opštih akata iz stava 2. ovog člana.
Inženjerska komora Srbije dužna je da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona ministarstvu nadležnom za poslove građevinarstva dostavi podatke o odgovornim planerima, odgovornim urbanistima, odgovornim projektantima i odgovornim izvođačima, kao i podatke o pokrenutim postupcima za utvrđivanje odgovornosti ili druge bitne podatke u skladu sa aktom koji donosi ministar nadležan za poslove građevinarstva, prostornog planiranja i urbanizma.
Ako Inženjerska komora Srbije ne postupi u roku iz stava 2. ovog člana, akte iz stava 2. ovog člana doneće ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva, urbanizma i prostornog planiranja.
Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju poslove za koje se ovim zakonom i podzakonskim aktima koji će se doneti na osnovu ovog zakona propisuju dodatni posebni uslovi za obavljanje tih poslova, dužni su da svoje poslovanje usklade sa odredbama ovog zakona i tih podzakonskih akata u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno tih podzakonskih akata.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
harismPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 6

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 8:21 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ostaje nam jos samo da vidimo koje ce to uslove propisati nadlezno ministarstvo. Rok da se uklopimo u zakon je godinu dana sto je ok, naravno ako ne propisu neke nerealne uslove kojima bi pogasili sva mala preduzeca i preduzetnike.
Zelim nam svima puno srece.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MilenaD83Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 2

PorukaPoslao: Sre Okt 31, 2018 9:16 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

U ranijoj verziji Zakona, čl. 126, je stajalo:
"Tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata.
Tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata, za koje građevinsku dozvolu izdaje ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine, može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata i koje ima zaposlena lica sa licencom za odgovornog projektanta i koja imaju odgovarajuće stručne rezultate u izradi tehničke dokumentacije za tu vrstu i namenu objekta."
Nova verzija:
U članu 126. stav 1. briše se.
Stav 2. koji postaje stav 1. menja se i glasi:
„Tehničku dokumentaciju za izgradnju objekata, odnosno izvođenje radova može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, pod uslovom da je to lice upisano u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije za tu vrstu objekata i da ima zaposlena lica sa licencom za odgovornog projektanta, koja imaju odgovarajuće stručne rezultate u izradi tehničke dokumentacije za tu vrstu i namenu objekta.”.

Nadam se samo da ovo ne znači da ćemo svi morati da ispunimo uslove koji su do sada važili samo za one koji projektuju velike objekte.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
harismPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 6

PorukaPoslao: Čet Nov 01, 2018 6:15 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

MilenaD83 ::

Nadam se samo da ovo ne znači da ćemo svi morati da ispunimo uslove koji su do sada važili samo za one koji projektuju velike objekte.


Ne bi trebalo da ce uslovi biti kao za tzv velike licence. Ali ne verujem ni da ce dozvoliti da postoje projektni biroi sa jednim zaposlenim licenciranim inzenjerom. Daj Boze da gresim.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Strategija i razvoj rada IKSa Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu