forum.ingkomora.rs
forumi Inženjerske komore Srbije
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži 
   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Uputstvo za korišćenje

Nacrta pravilnika o stručnom usavršavanju članova IKS-a

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Permanentno usavršavanje članova IKS
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
sancez222Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 9

PorukaPoslao: Pet Jul 25, 2014 12:31 am    Naslov: Nacrta pravilnika o stručnom usavršavanju članova IKS-a Odgovoriti sa citatom

Drage kolege,
Ovo je komentar koji sam poslala rukovodstvu IKS-a povodom Nacrta pravilnika o stručnom usavršavanju članova IKS-a. Molim vas da date svoje komentare:

"Ovo je strašno!!!
Ja verujem da ste ovo preuzeli iz nekog „evropskog zakona“, države u kojoj inženjeri imaju plate 10 puta veće nego što su u Srbiji, gde prava radnika imaju smisla, gde se struka POŠTUJE.
Ja radim za gazdu (svi ćete reći da sam srećna što radim), za „koliko daš“, bez ikakvih prava, naravno kao dragstor. Da li znate šta sve može da se nauči za 15 sati rada dnevno?!?!?! Da li je meni zaista potrebno usavršavanje???? I da li zaista mislite da će meni gazda da dopusti da 20 puta izađem sa posla da bih išla na neko (izvinite na uvredama, ali većina predavanja su vam očajna- promocije firmi i proizvoda) „predavanje“? Volela bih da živim i radim u normalnoj zemlji, ali, nažalost, živimo u Srbiji!!!!!

Znate koji će biti konačni efekat ovog bodovanja? Prijatelji Komore (gazde i „profesori“) će dobijati bodove, a mi, stoka koja radimo, ćemo izgubiti i to malo prava na rad koje sada imamo. Bićemo još više ucenjeni. Ja i te kako vodim računa o svojim licencama, ali one meni daju posao i nezavisnost, da mogu koliko-toliko strukom da se borim protiv korupcije, legalizacije, Urbanističkog zavoda Beograda, nestručnosti i kriminala!

Ako pređete na sistem bodovanja, Komora će izgubiti smisao. Struka će izgubiti smisao (iako je već izgubila legalizacijom i levim fakultetima, korupcijom), pa predlažem da se pre uvođenja bodovanja ukinu svi tehnički fakulteti u Srbiji. Šta će nam?!?
Ovaj mejl će (potrudiću se) dospeti do svih mojih kolega, nadam se i medija.

Molim vas da se okanete gluposti. Nije vam dosta novca od članarine? Šta hoćete više od nas? Ako vam nije dosta, podignite cene, a okanite se bodovanja, bar ćemo tako imati načina da zadržimo naša jadna radna mesta."
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
nenad954Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 2

PorukaPoslao: Pet Jul 25, 2014 7:27 am    Naslov: primedbe na pravilnik o strucnom usavrsavanju Odgovoriti sa citatom

Ovaj tekst kao primedbu na pravilnik sam poslao na naznacenu adresu:
ПРИМЕДБЕ НА ПРАВИЛНИК О СТРУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ ЧЛАНОВА ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ

Поштовани,

Не доводећи у питање право и дужност да чланови Коморе у току рада прате развој одговарајуће струке и да се стручно усавршавају и образују ради одржавања и унапређења квалитета свог рада, имам следеће ПРИМЕДБЕ на ПРАВИЛНИК:
1. У Члану 3. дата је Табела 1 квантитативног вредновања стручног усавршавања, а у Члану 5 је вредновање реализованог усавршавања. На основу искустава научне заједнице у Србији, са којима сам стицајем околности упознат, вредновање научног рада само по квантитативним мерилима доводи до девалвације квалитета ауторских научних радова и, самим тим, до деградације научног рада. По тој аналогији, ВРЕДНОВАЊЕ РЕАЛИЗОВАНОГ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА САМО ПО КВАНТИТАТИВНИМ МЕРИЛИМА ДОВЕШЋЕ ДО ДЕВАЛВАЦИЈЕ И ДЕГРАДАЦИЈЕ КВАЛИТЕТА НАШЕГ РАДА. Ако чланство буде заокупљено само САКУПЉАЊЕМ БОДОВА како не би изгубило лиценцу и БРОЈЕМ АКТИВНОСТИ на којима треба да се ангажује, занемариће се основна делатност чланства и доћи ће до опадања квалитета рада. Тако можемо доћи у ситуацију да се чланство ангажује на сајмовима и семинарима на којима ће присуствовати само реда ради како би испунило квоту бодова, а да нико не води рачуна О КВАЛИТЕТУ СТРУЧНОГ РАДА, тј. о томе да ли ће се мост или кућа срушити, котао експлодирати и слично.
2. За модел вредновања по оваквом правилнику узет је узор из рада научне заједнице. Међутим, за разлику од ове заједнице, за чланове Инжењерске Коморе ПРАКСА је битан елемент усавршавања. КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА СЕ НЕ ВРЕДНУЈЕ НАША ОСНОВНА ДЕЛАТНОСТ – РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ И ВРШЕЊЕ ИЗВОЂЕЊА РАДОВА И СТРУЧНОГ НАДЗОРА!? И то не само по броју (квантитативно), већ и по квалитету и успешности рада реализованог постројења.
3. Правилник нигде не помиње ФИНАНСИРАЊЕ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА. Комора не може тражити од чланства које већ плаћа чланарину да од својих примања сноси трошкове усавршавања како би обављало основну делатност, а то је пројектовање, извођење радова и стручни надзор. Ако би послодавац или Комора сносили трошкове тог усавршавања, то би можда имало смисла. Према новоусвојеном Закону о раду (Члан 91) послодавац може да закључи уговор о стручном усавршавању, а новчана надокнада се не сматра зарадом.
4. С обзиром на чињеницу да Комора има око 30.000 чланова, поставља се питање колико би предавања и семинара требало да се одржи како би чланство испунило квоте. И ко би сносио трошкове толиког броја манифестација (сада, када се слушање предавања не бодује, у Београду буде од 20 до 50 присутних по предавању; а има ли се у виду колике просторе треба обезбедити како би се омогућило присуство већег броја слушалаца због бодовања).
5. Увођењем овако конципираног правилника о стручном усавршавању, у догледно време смањило би се чланство Коморе, а самим тим и приходи од чланарина Комори. На тај начин, према мом виђењу, Комора САМА СЕБИ СЕЧЕ ГРАНУ НА КОЈОЈ СЕДИ. Закључак је према свему реченом: овакав Правилник о стручном усавршавању чланова инжењерске коморе ТРЕБА ПОВУЋИ ИЗ ПРОЦЕДУРЕ И ОЗБИЉНО ГА ПРЕРАДИТИ ПРЕ УСВАЈАЊА.

С поштовањем,
У Београду, 22. јула 2014. године

Ненад Милорадовић, дипл. маш. инж.
Лиценца 330Е30007 и 430А95407
Члан регионалног одбора Града Београда
машинских инжењера извођача радова
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kucanaugluPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 42

PorukaPoslao: Ned Jul 27, 2014 7:14 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Поштовани,

Имам неколико недоумица у вези предлога овог вашег најновијег Правилника.
„Уколико члан Коморе реализује потребан број бодова, дефинисан у члану 5. овог правилника, стиче право да прибави потврду о стручном усавршавању.“
Шта се дешава ако члан Коморе не реализује „потребан број бодова“ и не стекне право да прибави „потврду о стручном усавршавању“?

Да ли Комора овим предлогом Правилника претендује да прогласи монопол над стручним усавршавањем, тј. да се инжењер не може стручно усавршавати никако другачије него под окриљем и у организацији Коморе?

Видим да се поједини чланови прибојавају да овај Правилник на мала врата уводи могућност губитка лиценце уколико се не сакупи довољан број бодова. Колико се мени чини, губитак лиценце дефинисан је Статутом Коморе, који би требало да је старији акт од овог Правилника. Тачније, Правилник не би смео да се коси са Статутом.

Можете ли да понудите тумачење, пошто се из текста Правилника не може докучити ни чему би служила „потврда о стручном усавршавању“ ни да ли онај који је нема трпи некакве штетне последице?

послато на pravilnik@ingkomora.rs 27. jul 2014 19:05
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ivanaspaPridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 10

PorukaPoslao: Uto Avg 12, 2014 11:29 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Bravo za IKS! U vremenu kada realno nema posla u građevinskoj struci, kada se zatvaraju privatne firme, a inženjeri dobijaju otkaze, famozna institucija Inženjerske Komore Srbije, od koje inženjeri nemaju nikakvu korist, smislila je još jedan način da ubira dodatni harač (kao da nije dovoljna godišnja uplata članarine) kroz naplaćivanje kotizacija za održana predavanja, a sve pod sloganom "stručnog usavršavanja inženjera". Kakvo crno publikovanje stručnih radova, pa to se ne dešava ni u akademskim institucijama, a sad se očekuje od inženjera koji rade u industriji (tj. praksi) da se posvete naučno-istraživačkom radu, zarad zadovoljavanja tabličnih bodova?!

Sram vas bilo, nezasiti drmatori! Ovaj nacrt treba odmah povući. Kada bi se tehničke kontrole projekata odrađivale savesno i kako treba, i kada bi IKS oduzimala licence ljudima koji su nestručni, koji rade posao za koji nisu kvalifikovani i/ili pritom koriste tuđe licence za "pokrivanje" kriminalno odrađenih projekata (a u svakom gradu se tačno zna koji su to ljudi, imenom i prezimenom) - u tom slučaju biste mnogo više uradili za unapređenje struke.

Trebalo bi da se ugledamo na advokate, koji svako malo stupaju u štrajk čim se spomene uvođenje mera koje im nisu po volji i gotovo uvek uspevaju da isteraju ono što su naumili.

Ovan nacrt nije ništa drugo do još jedan način otimanja para od ionako osiromašenog sektora. Ako smo blesavi pa da dozvolimo da prođe.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
aca2997Pridružio: 27 Jul 2004
Poruke: 108

PorukaPoslao: Sre Avg 13, 2014 7:50 am    Naslov: U čemu se usavršavamo? Odgovoriti sa citatom

O PRAVILNIKU:
Kakvo je to stručno usavršavanje - dremanje uz neku "evropsku" prezentaciju novih materijala, tehnologija i patenata, pa još dobijete i reklamni materijal, osveženje i "potvrdu". I sve to "permanentno" u periodima dužine od čitavih (5) pet godina.
Bezumno u svakom pogledu!

Šta se i kome dokazuje potvrdom?
U čemu smo se usavršili?

Zar to nije najobičnije informisanje iz oblasti sopstvene struke - donekle i aktivnost radi sopstvenog predstavljanja na tržištu stručnih usluga.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Permanentno usavršavanje članova IKS Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu