:: Naslovna strana > Vesti >Ministar životne sredine i prostornog planiranja dr Oliver Dulić posetio Komoru
 
25.03.2009.
Ministar životne sredine i prostornog planiranja dr Oliver Dulić posetio Komoru
  Na poziv predsednika Inženjerske komore Srbije prof. dr Dragoslava Šumarca, ministar životne sredine i prostornog planiranja dr Oliver Dulić posetio je Komoru u utorak, 11. marta 2009. godine.
Sastanku su, pored Ministra i predsednika Komore, prisustvovali i potpredsednik Upravnog odbora Komore, Milovan Glavonjić i šef kabineta Ministra, Srđan Jovičić.

Tokom sastanka, koji je protekao u prijateljskoj i srdačnoj atmosferi predsednik Komore se zahvalio Ministru za datu saglasnost na Statut Inženjerske komore Srbije. U nastavku razgovora predsednik Šumarac je izrazio zadvoljstvo zbog uspešno održanog zajedničkog skupa na temu prezentacija Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. Ministar je naglasio da će prilikom donošenja zakona Ministarstvo uvažiti sve sugestije u cilju donošenja što kvalitetnijeg zakona koji će služiti na dobrobit svih onih koji ga budu primenjivali, a ponajviše same struke, odnosno članova Inženjerske komore Srbije.

Predsednik Komore je održao kraću prezentaciju plana i programa rada Inženjerske komore Srbije u 2009. godini, i tom prilikom je predstavio projekat "Lepa Srbija" izrazivši očekivanja da će se na ovom projektu zajednički raditi sa Ministarstvom. Taj projekat bi obuhvatio izradu tipskih projekata za tri tipa kuća i to: "Vojvođanskog", "Šumadijskog" i "Brdsko - planinskog", sa namerom da se ti projekti dele besplatno zainteresovanim strankama kao i da će ti projekti biti u skladu sa najsavremenijim principima projektovanja energetski efikasnih kuća.

U toku razgovora predsednik Šumarac upoznao je ministra Dulića sa aktivnostima u vezi tekućih pregovora sa Svetskom trgovinskom organizacijom u oblasti liberalizacije tržišta usluga, istakavši da Komora zastupa princip međusobnog priznavanja licenci po sistemu reciprociteta gde će za određeni broj licenci koje stranim državljanima izda IKS obavezati i suprotnu stranu na istu obavezu.

Predstavnici Komore su tokom sastanka upoznali ministra Dulića sa problemom poslovnog prostora Komore, i tom prilikom dobili uveravanja da će Ministarstvo iznaći načina da pomogne Komori u prevazilaženju tog problema.

Tokom sastanka su još razmatrane i teme vezane za uvođenje licenci za procenu uticaja objekata na zaštitu životne sredine i licenci za pojedinačne investitore, kao i usklađivanja srpskih standarda koje sprovodi Zavod za standardizaciju Srbije.

Slike sa održanog sastanka možete pogledati ovde.