:: Naslovna strana > Vesti > Sastanak Njegove Ekselencije Mr Michel Davenporta i predsednika Skupštine Komore prof. dr Dragoslava Šumarca
 
24.07.2013.
Sastanak Njegove Ekselencije Mr Michel Davenporta i predsednika Skupštine Komore prof. dr Dragoslava Šumarca
  Dana 23.07.2013.godine u prostorijama Inženjerske komore Srbije, održan je sastanak Njegove Ekselencije Mr Michel Davenporta, Ambasadora Velike Britanije u prethodnom mandatu i budućeg šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, i predsednika Skupštine Inženjerske komore Srbije i potpredsednika European Council of Engineers Chambers (ECEC) prof. dr Dragoslava Šumarca.

Tema sastanka je bila upoznavanje gospodina Davenporta sa radom Komore u proteklom desetogodišnjem periodu, i podrška Vladi RS i Delegaciji Evropske unije u procesu pridruživanja Republike Srbije EU.

Prof. Šumarac je naglasio potencijal Komore, kao jedne od najvećih profesionalnih organizacija u regionu sa 25000 članova iz svih oblasti inženjerstva. Istakao je da je Komora član ECEC od 2005. godine iako kao država nismo članica EU, a da je kao priznanje postignutim rezultatima dovelo do njegovog izbora za potpredsednika ECEC 2012. godine.

Naglašeno je da je Komora sa svojim članovima spremna da se uključi u proces pregovaranja o pitanjima vezanim za struku (prihvatanje EU zakonodavstva, EU standarda). Kao pozitivan primer navedeni su EUROCOD-ovi, koje je Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Komore preveo na srpski jezik.

Istaknuta je i podrška gospodina Davenporta organizaciji izložbe Pedeset godina arhitekture Londona održane 2012. godine u Beogradu, u organizaciji BINE (Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture) a uz podršku British Concil-a i Inženjerske komore Srbije. Posebno je naglašeno da će Komora uspostaviti tešnju saradnju sa Institutom Građevinskih inženjera sa sedištem u Londonu (ICE-Institute of Civil Engineers) i Kraljevskim Institutom Britanskih arhitekata (RIBA-Royal Institute of British Architects).

Gospodin Davenport je naglasio značaj profesionalnih organizacija, univerziteta i nevladinih organizacija pre svega kod donošenja zakona u drugim Evropskim državama, što bi trebalo da postane praksa i u Srbiji na putu pridruživanja Evropskoj Uniji.