:: Naslovna strana > Vesti > Centralni registar planskih dokumenata svečano pušten u rad
 
02.06.2016.
Centralni registar planskih dokumenata svečano pušten u rad
 

U sredu, 25. maja 2016. godine, na prezentaciji u Pres centru Udruženja novinara Srbije, svečano je pušten u rad Centralni registar planskih dokumenata.

Đorđe Milić, v.d. pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavio je da je Centralni registar još jedan korak u  reformama u sektoru građevinarstva, koje znače brže procedure za građane i investitore. Funkcionisanje Centralnog registra planskih dokumenata, koji je deo sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, doprinosi stvaranju boljeg ambijenta za investitore kroz još brže izdavanje građevinskih dozvola i bolji pregled potencijalnih lokacija za ulaganje.

Takođe je podsetio da je, zahvaljujući novom Zakonu o planiranju i izgradnji, u 2015. godini izdato za 25 odsto više građevinskih dozvola nego 2014. i ostvaren rast građevinske industrije od 20 odsto. Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2016. godine izdato je 725 dozvola, a zaključno sa polovinom maja više od hiljadu elektronskih građevinskih dozvola.

Registar koji je razvijen u okviru Republičkog zavoda uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, funkcioniše od 17. decembra 2015. godine. U Centralni registar uneto je do sada oko 300 prostornih i urbanističkih planova koji su dostupni i pretraživi putem adrese, katastarske parcele, ili jednostavnim klikom na određenu tačku na mapi Srbije.

Centralnom registru planskih dokumenata možete pristupiti putem sledećeg linka.