:: Naslovna strana > Glasnik broj 15 >-Regionalne kancelarije - Komora bliža članstvu
 
REGIONALNE KANCELARIJE
Odštampaj
 
 

Komora bliža članstvu
- Aleksandar Pančić -
 
Konačno su stvoreni uslovi da se članovima odgovori na svakodnevne potrebe kao što su izdavanje licenci i potvrda, prijem zahteva za mirovanje članstva i da se omogući uvid u status zahteva ili dugovanja na osnovu godišnje članarine. Na nivou regiona u periodu koji označavamo terminom "između dva broja", što će reći od 24. aprila do 3. juna, realizovano su četiri aktivnosti - po jedna u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu.

Regionalna kancelarija Beograd

U organizaciji Ambasade Republike Češke i Inženjerske komore Srbije, firma Palstat s.r.o., održala je, u četvrtak 21. maja u prostorijama Ambasade Češke Republike, prezentaciju pod nazivom "Sistem upravljanja preduzećem za uspešan ulazak u Evropsku uniju" (softverski sistemi upravljanja kvalitetom CAQ).

Regionalna kancelarija Novi Sad Regionalni odbor podsekcije ostalih tehničkih struka organizovao je 14. maja, u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine u Master centru Novosadskog sajma,stručni skup na temu "Savremene tendencije u projektovanju i izvođenju u inženjersko-tehničkim oblastima". Skup je otvorio predsednik Organizacionog odbora, diplomirani inženjer šumarstva Slobodan Radosavljević, a prisutne su pozdravili član UO IKS mr Radoslav Lekić, i savetnik predsednika Privredne komore Vojvodine, Todor Balša.
Predavanje Prvi predavač bila je dr Dobrila Šikoparija, diplomirani inženjer šumarstva, koja je predstavila temu "Glavni projekat hortikulturnog uređenja deponije Pećinci". Usledilo je efektno izlaganje dr Ratka Ristića sa Šumarskog fakulteta Beogradskog univerziteta na temu "Protiveroziona zaštita i uređenje ski staza u planinskim centrima Srbije primenom "restauraciono - sanacionog" koncepta". Na kraju prvog dela firma "Akvamatik" iz Novog Sada učesnicima skupa predstavila je deo svog proizvodnog programa. U nastavku mr Pavel Benke, diplomirani inženjer geodezije sa Poljoprivrednog fakulteta Novosadskog univerziteta govorio je na temu "Izrada GIS sloja - tipovi zemljišta digitalizacijom pedološke karte Vojvodine". Prof. dr Anka Popović Vranješ, sa istog fakulteta, izložila je temu "Projektovanje objekata za konvencionalnu i organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda", dok je Milan Samardžija, diplomirani inženjer tehnologije obradio temu "Energetska nezavisnost naseljenih mesta (sela)". Poslednji predavač bila je diplomirani inženjer geologije Branislava Bogdanov sa temom "Poboljšavanje geotehničkih karakteristika tla postupkom dubinskog zbijanja (PDVZ)". Posle završetka Stručnog skupa svi učesnici su posetili 76. Međunarodni poljoprivredni sajam, 7-16. maj, najveću sajamsku izložbu od Beča do Atine. Ulaznice je obezbedila Inženjerska komora Srbije na inicijativu Regionalnog odbora diplomiranih inženjera ostalih tehničkih struka.

1U protekla tri meseca, posle četiri godine probnog rada regionalnih kancelarija, odlukama Skupštine i Upravnog odbora, potvrđen je rad regionalnih centara.

Regionalna kancelarija Kraljevo

Predavanje U organizaciji regionalnih odbora podsekcija diplomiranih inženjera arhitekture i građevinarstva Regionalne kancelarije Kraljevo, 28. aprila u Velikoj sali Regionalne privredne komore Kraljeva, održano je predavanje na temu "Urbanističko planiranje i projektovanje u zoni neposredne zaštićene okoline kulturnog dobra na primeru srednjevekovnog rada Maglič". Cilj tog skupa i samog predavanja bio je da se upozna, a zatim i animira stručna javnost kako bi se načinili prvi koraci u uređenju kompleksa Maglič. Predavač je bio arhitekta Zoran Radonjić dia, koji je uradio individualni projekat na navedenu temu u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije. Prisutnima je izložio svoje rešenje uređenja leve obale reke Ibar, naspram istorijskog spomenika - utvrđenog grada Maglič. U sklopu predavanja i prezentacije svog rada arhitekta Radonjić koji je objasnio istorijski, geografski i kulturološki značaj srednjevekovnog grada Magliča, kako za šire područje grada Kraljevo, tako i za državu Srbiju. Izneto je više značajnih zapažanja i predloga koji bi mogli da budu smernice u uređenju celog kompleksa grada Maglič. Na slajdovima su prikazane ideje u rešavanju infrastrukturnih problema i uređenja površina (situacije, nivelacije, plan površina, idejno rešenje mosta sa njegovom lokacijom, nekoliko objekata koji bi se uklopili u ambijent). Organizacioni odbor predavanja, shvatajući kompleksnost i značaj te teme za Kraljevo i Srbiju, pozvao je veliki broj nadležnih ustanova iz regiona, ali i privrednih subjekata. Ideja je bila da se čuju predlozi i zapažanja relevantnih stručnjaka iz te oblasti, kako bi ovo značajno područje konačno (i na najbolji način) bilo uređeno. Pozivu se odazvalo 50-ak članova Komore i gostiju koji su aktivno učestvovali u radu skupa. Čulo se mnogo pohvalnih komentara kao i konstatacija da je "Srbija puna spomenika kulture i da će pojedinci dati primer nadležnim Upravama kako da se odnose prema kulturnoj baštini". "Izrada urbanističkog plana kompleksa Maglič (poverena Direkciji za planiranje i izgradnju Kraljevo) dokaz je da smo prošlogodišnjim i ovogodišnjim predavanjem na navedenu temu, već ostvarili prve korake ka konačnom cilju", prokometarisao je Zoran Radonjić "stanje na terenu" za "Glasnik".

Regionalna kancelarija Niš

Regionalni odbor podsekcije diplomiranih inženjera arhitekture sa područja Niša, u vranjskoj zgradi Haremluk, organizovao je 27. maja predavanje na temu "Savremene pojave u arhitekturi - pametne zgrade i pametni gradovi". Namera organizatora bila je da predavanje bude na otvorenom prostoru u dvorištu Pribojčićeve kuće, ali je zbog nevremena održano u objektu Haremluk. Predavač je bio prof. dr Predrag Milošević, već dobro poznat vranjskoj publici i studentima, pa je odziv bio "vrlo dobar", pošto je, i pored nevremena, na predavanje došlo 40 inženjera "raznih fela". Predavanje je bilo intrigantno za inženjere svih oblasti i investitore, možda ne u smislu velikih objekata kakve smo videli na prezentaciji, već kao ideja u primeni na manje objekte koje smo u mogućnosti da projektujemo.

<<< Nazad na sadržaj