Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Meridijani -Aseizmika, evrokodovi i dobro druženje
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Delegacija Inženjerske komore Srbije prisustvovala Danu inženjera Slovenije, Ljubljana 25. novembar

Aseizmika, evrokodovi i dobro druženje
- Goran Vukobratović -
 
Delegacija IKS-a na Danu Inženjera Slovenije U Ljubljani su 25. novembra održani 8-mi Dani inženjera, tradicionalna godišnja, stručna i svečarska manifestaci-a koju organizuje Inženjerska zbornica Slovenije. Skup je upriličen u reprezentativnoj Kongresnoj sali ljubljanskog hotela "Mons", najpoznatijem mestu u glavnom gradu Slovenije za održavanje takvih skupova.

Ovogodišnji sastanak naših slovenačkih kolega tematski je bio posvećen izgradnji seizmički otpornih građevina u skladu sa direktivama propisanim u EUROCODE - 8. Uvodna predavanja pripremili su akademik prof. dr Peter Fajfar i prof. dr Matej Fišinger (Fischinger), dva neosporno vodeća autoriteta u zemljotresnom inženjerstvu sa prostora ovog dela Evrope. Štaviše, koliko je poznato piscu ovih redova, profesor Fajfar je učestvovao u izradi evropskih direktiva propisanih u dokumentu EUROCODE - 8. Njegovo izlaganje o tom delu novih propisa bila je jedinstvena prilika da čujemo iz prve ruke pragmatske aspekte novog pravilnika za proračun seizmički otpornih građevina. Predavanje je zaista bilo briljantno. Osim veoma jasnog osvrta na suštinu novog propisa, profesor Fajfar je manirom iskusnog praktičara prikazao i jedan eksperimentalni primer ispitivanja realnog modela višespratne okvirne konstrukcije, koja je pri modelavanju i ispitivanju, bila tretirana po EUROCODE - 8. U nastavku je profesor Fišinger izložio svoj autorski rad, odnosno, produbio i proširio započete teme profesora Fajfara, detaljnije prezentirajući brojne segmente koji se odnose na kompleksan fenomen nelinearnog reagovanja konstrukcije na zamljotrese jakog intenziteta. Oba rada su potvrdila da su slovenačke kolege u potpunosti "uhvatile korak" sa svetskim dostignućima u ovoj oblasti, kako u teorijskom, tako i praktičnom delu. Kada se ima u vidu da je u proteklom periodu Inženjerska zbornica Slovenije održala više seminara za primenu EUROCODE - 8, onda nam preostaje da čestitamo kolegama (i da što pre njihova iskustva primenimo u praksi naše Komore ),jer na pravi način omogućavaju članstvu da što lakše ovlada novim propisima, odnosno, njihovom primenom u svakodnevnom radu.

1Osmi dani inženjera, tradicionalno godišnje okupljanje članova Inženjerske zbornice Slovenije (IZS), odžani 25. novembra u Ljubljani, sa stručnom temom "Izgradnja seizmički otpornih građevina u skladu sa direktivama propisanim u EUROCODE - 8

Preostale tri teme u prvom delu Skupa bavile su se takođe primenom EUROCODE - 8 i to u oblastima aseizmičkog projektovanja brana (docent dr Branko Zadnik), sanacije objekata kulturne baštine u slivu reke Soče (dr Samo Gostič i dr Blaž Dolinšek) kao i uputstvima za aseizmičko projektovanje mostova i mostovskih konstrukcija u skladu sa tim propisom.Ovolika pažnja primeni EUROCODE - 8 je i posledica obaveze svih slovenačkih inženjera angažovanih u izgradnji građevinskih objekata da od 1.januara 2008. godine primenjuju EUROCODE - 8 propise.

Najsvečani deo ovogodišnjih Dana inženjera bilo je uručivanje nagrade za životno delo najzaslužnijim članovima Inženjerske zbornice Slovenije iz različitih inženjerskih struka i disciplina. Naravno, bilo je više nego prijatno biti svedok tog događaja. U kratkom muzičkom delu programa imali smo priliku da čujemo i neke dobro nam poznate kao i neke nove slovenačke popevke obrađene na savremen način, što bi mladi rekli, u modernom ključu. Kako to običaj nalaže, godišnje okupljanje slovenačkih inženjera iz IZS-a završeno je prigodnim koktelom koji je, osim što je bio dobro posećen, odisao i veoma prijatnom atmosferom.

Kada se saberu svi utisci, za nepuna četiri sata čuli smo izuzetna izlaganja, prisustvovali svečanoj dodeli priznanja, uživali u lepoj muzici i prijatnom druženju..... Više nego dobro. Ostaje samo da čestitamo našim kolegama iz Slovenače inženjerske zbornice koji su i ovog puta poklonili izuzetnu pažnju svim gostima, posebno, predstavnicima Inženjerske komore Srbije, pedsedniku prof. dr Dragoslavu Šumarcu i predsedniku Komisije za međunarodnu saradnju IKS Goranu Vukobratoviću.

Nekoliko primeraka zbornika sa ovog skupa nalaze se u Direkciji Inženjerske komore Srbije i mogu se dobiti na uvid od našeg stručnog osoblja.

Procitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Kodeks u prvom planu
  • Tisa je "glavna ulica" Segedina
  • Na grobu Svetog Save u Velikom Trnovu
  • Saradnja na dva projekta
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    03. avgust 2020.