Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Meridijani - Kodeks u prvom planu
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Peta godišnja skupština evropskih inženjerskih komora članica ECEC (European Council Engeneering Chamber)

Kodeks u prvom planu
- Goran Vukobratović -
 
Kodeks u prvom planu Peta godišnja skupština Evropskih inženjerskih komora (5th ECEC GENERAL ASSEMBLY MEETING) održana je 3. oktobra u jednoj od reprezentativnih konferencijskih sala hotela Steigenberger u Hamburgu. Godišnja skupština okupila je predstavnike 11 zemalja, dok su gosti bile kolege iz Irske i Španije u statusu posmatrača. Nedostajali su predstavnici Republike Hrvatske, šta više, gospodin Mirko Orešković, visoki funkcioner HKIG, ali i predsednik ECEC u ovom mandatu, koji zbog bolesti nije bio u mogućnosti da predsedava Skupštinom. U njegovom odsustvu Skupštinu je vodio gospodin Jiri Plička ( Češka), potpredsednik ECEC uz povremenu uspešnu asistenciju generalnog sekretara Jozefa Robela (Austrija) i našeg slovenačkog kolege, predsednika Inženjerske zbornice Slovenije, gospodina Črtomira Remeca.

Posle uvodnih uobičajenih i obaveznih tema koje priliče godišnjem sastanku, na red su došle i neke koje su bile mnogo interesantnije. Etički kodeks (Code of Conduct for Eeuropean Chartered Engineers) je bio jedna od njih, (Upravni odbor Inženjerske komore Srbije, usvojio je ovaj dokument na jednoj od svojih prethodnih sednica). Izvestilac o tome bio je generalni sekretar Mađarske inženjerske komore, gospodin Gabor Seleši koji je veoma razložno objasnio smisao tog akta kao još jednog od zajedničkih elemenata koji bi trebalo da pojača vezu između članica ECEC, odnosno, da razvija međusobno razumevanje i potrebu za komunikacijom. Dokument zaista pokazuje da su etički principi gotovo identični i da njihova primena u Nišu ili Subotici ne isključuje razumevanje tih principa u Minhenu ili Zagrebu, odnosno, Pragu ili Ljubljani. Bez sumnje važan napredak u radu ECEC.

1U prvoj nedelji oktorba (3. X) u Hamburgu (SR Nemačka) održana je Godišnja skupština ECEC na kojoj je u redovno članstvo primljena Grčka inženjerska komora


Jedna od izuzetno interesantnih tačaka bila i prezentacija planiranih aktivnosti ECEC u dolazećoj 2009. godini. Naravno, prioritet je rad na daljem unapređenju statusa ECEC u okvirima Evropske unije, njenim telima i komisijama koje su od značaja za profesiju kojoj pripadamo. Treba odmah reći da je ECEC imenovao svog novog službenika. Joakim Jobi, u Brislu (EU Liaison Office Brussels), radiće u zajedničkoj kancelariji sa (BAK), Bundesingenieurkammer (BIngK) and Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsulten (BAK). Gospodin Jobi je održao kratku ali vrlo efektnu prezentaciju biznis plana koji bi ofis ECEC u Briselu trebalo da sprovede u sledećoj godini, a čiji glavni ciljevi su prepoznavanje okvira u kojima ECEC može ostvariti benefite za inženjere u njihovom statusu, mobilnosti u radu, poreskim olakšicama i sličnim pogodnostima. Ove aktivnosti se po biznis planu moraju ostvarivati kroz formalne i neformalne kontakte, a usmerene su na širenje uticaja u odgovarajućim radnim telima, ekspertskim grupama, komisijama pa i u samom Evropskom parlamentu. Naravno, jedna od veoma važnih aktivnosti gospodina Jobija je permanentno praćenje novih projekata u okviru stimulativnih budžeta EU za održivi razvoj, životni ciklus zgrada (Whole Life Cycle of a Building) i drugih. Razume se da će efekti takvog pristupa biti povoljniji ukoliko se u tome ECEC bude udružila sa ostalim strukovnim udruženjima poput FEANI (European federation of National Engineering Associations), EFCA (European Federationof Engineering Consultancy Associations), EUROCADRES (The Council of European Professional and Managerial Staff), SEFI (European Society for Engineering Education). Zajednički sastanak ovlašćenih predstavnika ovih organizacija je održan 22. jula 2008. godine u Briselu na kojem su razmatrane mogućnosti za zajednički nastup u Evropskoj uniji koji bi bio zasnovan na onim programskim ciljevima koji su zajednički za sve organizacije. Kao zajednička platforma i najvažniji ciljevi identifikovani su slobodno kretanje inženjera unutar tržišta Evropske unije, bolje razumevanje naših struka u okvirima direktiva EU i drugih propisa i dokumenata koje donosi Evropski parlament i odgovarajuće komisije, poboljšanje uticaja inženjerskih struka u ekonomskoj sferi kao i promocija inženjerskih struka usmerena ka mladim ljudima. Svi ovi ciljevi imaju dugoročan smisao i obaveza su praktično svih nabrojanih strukovnih udruženja u zoni svoga uticaja.

Na 5. godišnjoj Skupštini Evropskih inženjerskih komora održanoj u Hamburgu, nije bilo mnogo reči o ENGCARD u, elektronskom profesionalnom identifikacionom dokumentu koji je takođe jeadan od projekata koje predlažu kolege iz FEANI ja, ali za koji u ECEC nema preterane podrške (izuzev prof. dr Dragoslava Šumarca predsednika IKS).

Jedan od svečanijih trenutaka na Godišnjoj skupštini 2008. bilo je glasanje o prijemu za ravnopravnog člana ECEC Grčke inženjerske komore. Odluka je bila jednoglasna, tako da su kolege iz Grčke postale 13 redovni član ECEC. Treba reći da su predstavnici Grčke inženjerske komore prikazali veoma dobru prezentaciju svoje organizacije i ono što je sve prisutne, na neki način fasciniralo, je ne samo zakonska podrška države Grčke Komori svojih inženjera nego i podatak da se od svakog projekta u korist komore uplaćuje dva odsto od vrednosti ugovora. Zaista, sve čestitke zaslužuju, kako kolege iz Grčke inženjerske komore, tako i Vladi Grčke koja saradnju sa svojim inženjerima, članovima Komore izuzetno vrednuje. Poslovično dobro organizovani domaćini su nam dostavili štampani materijal o organizacionoj strukturi svoje Komore koji veoma ilustrativno prikazuje i pokazuje da ima 16 federalnih jedinica od kojih je najstarija ona u Saarland-u osnovana 1975. a najmlađa ona u Hamburgu osnovana 1998. godine. Pomenuti materijal je sadržao i neke druge podatke koji nisu vezani isključivo za Saveznu inženjersku komoru Nemačke, a koji su svakako doprineli boljem razumevanju organizacije komore, ali o tome neki drugi put.

Na kraju zasedanja 5. godišnje skupštine, što je i uobičajeno, određen je i domaćin sledećeg godišnjeg zasedanja to će biti Sofija. Tako je jedna od najmlađih članica ECEC, Bugarska inženjerska komora , domaćin 6. godišnje Skupštine Evropskih inženjerskih komora (6th ECEC GENERAL ASSEMBLY MEETING ). Kolegama iz Bugarske inženjerske komore čestitamo na izboru i sa zanimanjem očekujemo novi susret.

Procitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Tisa je "glavna ulica" Segedina
  • Na grobu Svetog Save u velikom Trnovu
  • Saradnja na dva projekta
  • Aseizmika, evrokodovi i dobro druženje
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    03. avgust 2020.